In 2019 heeft de gemeenteraad het groenbeleidsplan vastgesteld. In dit plan staan onze ambities voor het groen beschreven. De visie op de inrichting en het beheer van het openbaar groen is:
- Het creëren van een robuust en gevarieerd raamwerk van toegankelijk groen (de groenstructuur);
- Het vervullen van een breed palet aan waarden (leefbaarheid, gezondheid, welvaart, biodiversiteit, klimaat en participatie);
- Het bijdragen aan het welzijn van inwoners, bezoekers en flora en fauna.
De concrete uitwerking van het groenbeleidsplan heeft plaats gevonden in het groenbeheerplan ‘2020-2024 groen leeft en verbindt in de praktijk’. Dit plan is in 2020 door het college vastgesteld.
Vanaf 2019 onderhouden wij het groenareaal weer op B-niveau (conform beleidsplan). Ook zijn wij gestart met het structureel onderhoud van de (solitaire) bomen. In 2020 hebben wij een inventarisatie uitgevoerd van het bosplantsoen. In de kadernota 2019 is er budget geraamd voor ‘onderhoud groen / verfraaiing groen’. Dit budget hebben wij ingezet voor het onderhoud van het groen en voor het verfraaien en onderhouden van de aankleding van het groen.
Uitvoering vanuit het groenbeheerplan in 2021:
- Biodiversiteit: beschikbaar stellen van bijen- en vlinderpakketten voor een gereduceerd tarief.
- Klimaatadaptatie: promoten van geveltuinen in Rosmolenstraat en Kalverstraat (loopt door in 2022) dit in combinatie met de rioolwerkzaamheden.
- Bestrijding Japanse duizendknoop (JDK): in 2021 de inventarisatie van de locaties van de JDK. Tevens is er een pilot in de bestrijding gedaan van de JDK. In 2022 volgt een voorstel van de bestrijding inclusief begroting.
- Biodiversiteit: In 2021 zijn wij gestart met de pilot gefaseerd maaien. In deze pilot maaien wij op een aantal locaties met een aangepast maairegime, met als doel het aantal bloeiende kruiden te bevorderen en op deze manier de biodiversiteit te vergroten. De pilot heeft een doorlooptijd van 5 jaar.