Processen voor beleidsvorming verlopen in toenemende mate via regionale verbanden in plaats van de traditionele overheidslagen. Deze trend tot regionalisering brengt met zich mee dat wij ons ontwikkelen tot een netwerkende overheid. Het beroep dat gedaan wordt op het organiserende en aanpassende vermogen is in deze nieuwe werkelijkheid toegenomen.
In 2021 hebben wij een analyse uitgevoerd naar de beleidsrijke samenwerkingen waaraan onze gemeente deelneemt. Hierbij is gelet op:
- de doelen van de samenwerking (welke maatschappelijke opgave is er mee gediend)
- de geldstromen
- de aandachtspunten met betrekking tot de inhoud en de governance.
Het is verstandig een sterke positie in te nemen/mede-sturend te zijn in de volgende samenwerkingsverbanden:
- Verstedelijkingsopgave regio Zwolle
- Investeringsagenda regio Zwolle
- Human capital agenda
- Gebiedsgerichte aanpak (GGA) Noordwest Overijssel (waaronder de polder Mastenbroek)
- Energielandschap Zwolle, Dalfsen, Dalfsen en Zwartewaterland.
Dit is een selectie die gemaakt is op basis van de belangen die er spelen, de ingrijpende keuzes die in de toekomst moeten worden gemaakt en/of de grote geldstromen die in deze samenwerkingsverbanden omgaan.
Door te participeren in deze samenwerkingsverbanden, kunnen wij invloed uitoefenen op ontwikkelingen die wij gewenst of juist minder gewenst vinden. Tevens kunnen wij onze ambities, belangen of projecten inbrengen die voor onze gemeente interessant zijn. Ook stelt onze deelname aan de beleidsrijke samenwerkingen ons in de gelegenheid invloed uit te oefenen op de gewenste governance, democratische legitimiteit en inrichting van de informatiestromen.
Onze ondernemers en inwoners maken bijvoorbeeld gebruik van het ontwikkelfonds van de human capital agenda. Het Uitvoeringsprogramma Zwartewatersklooster - Oldematen wordt mede gefinancierd door de GGA.
De inhoudelijke voortgangsinformatie over de beleidsrijke samenwerkingen is opgenomen bij de betreffende thema's in de jaarverantwoording 2021.